Zimowe rafaello

Kiedy za oknem prawdziwa Narnia, warto inspirować się takimi krajobrazami, otwierając się w pełni na zimowe impresje kulinarne. Dziś w tej roli słodkie rafaello, które przygotuje bez trudu nawet początkujący cukiernik domowy lub cukierniczka:). Ten przepis przyda Wam się na wszelkie zimowe  (i nie tylko) przyjęcia urodzinowe, imieninowe, walentynkowe.

Odrobina słodkości w środku mroźnej zimy

Przygotowanie rafaello to dobry pomysł na urozmaicenie rodzinnego weekendu. Przepis jest tak prosty, że z powodzeniem w wykonaniu tego smakołyku mogą pomóc dzieci. Zrobione razem z mamą, tatą, siostrą czy babcią ciasto, to dla najmłodszych powód do dumy. Każdemu należy się odrobina słodkości i radości w sercu mroźnej zimy!

Rafaello

Składniki:

3 szklanki mleka

¾ szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 żółtka

3 łyżki mąki pszennej (ok 33 g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej ( ok. 4 5g)

200 g masła (1 kostka)

200 g wiórków kokosowych

2 opakowania krakersów po 180 g

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i zagotowuję. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, gotując. Żółtka, mleko, mąkę pszenną oraz mąkę mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wlewamy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy budyń kilka minut na małym ogniu i ciągle mieszamy trzepaczką (pozwalamy mu się chwilę pogotować). Odstawiamy do wystudzenia. Około 30 g wiórek kokosowych prażymy na gorącej, suchej patelni. Często mieszamy, by ich nie przypalić i kiedy lekko się zrumienią, od razu przesypujemy na zimny talerz. Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy. Pod koniec ucierania dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę ucieramy. Masę dzielimy na 3 części (można przełożyć masę do 3 miseczek). Formę o wymiarach mniej więcej 20 na 30 cm wykładamy warstwą folii aluminiowej. Na folii rozkładamy pierwszą warstwę krakersów (jeśli nie uda się pod koniec układania włożyć całego krakersa, należy go przeciąć np. na pół, aby zapełnić całą powierzchnię blaszki. Na krakersach rozprowadzamy pierwszą część kremu, następnie ponownie warstwa krakersów, druga warstwa kremu, 3 warstwa krakersów i 3 warstwa kremu. Tak przygotowane ciasto posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, wówczas ciasto zrobi się miękkie i wilgotne.

Jeśli ktoś woli słodsze ciasta, można do kremu zamiast ¾ szklanki cukru dodać całą szklankę cukru.

Przepis na Rafaello w wersji do wydruku i PDF.

Podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.