Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko

Składniki na 10-15 bułek:

3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g)

jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy nieco więcej mąki

1 szklanka ciepłego mleka (250 g)

50 g drożdży

2 żółtka

3/5 szklanki cukru pudru (100 g)

5 łyżek masła (70 g)

1 łyżeczka cukru waniliowego (4 g)

½ płaskiej łyżeczki soli (2 g)

1 białko

Składniki:

Przygotowujemy zaczyn: drożdże przy pomocy łyżeczki rozcieramy z łyżką cukru pudru, dodajemy pół szklanki mleka, łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 10 minut. Masło roztapiamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, resztę cukru pudru, cukier waniliowy, żółtka, podrośnięty zaczyn, wlewamy resztę mleka, zaczynamy wyrabiać ciasto (kilka minut) stopniowo dolewając wystudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, ale wciąż może być dosyć lepkie. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. na słonecznym parapecie, wówczas ciasto bardzo szybko nam wyrośnie w około 15 minut. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, celem jego odpowietrzenia i dzielimy na 10-15 bułek. Z każdego kawałka formujemy podłużną, owalną bułeczkę, którą umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. W wyrośniętych bułkach, ostrym nożem, pod kątem robimy trzy nacięcia. Białko roztrzepujemy widelcem, smarujemy nim bułki. Pieczemy nasze bułeczki około 20 minut (taki czas pieczenia będzie obowiązywał, gdy zdecydujemy się zrobić duże bułki, natomiast jeśli zrobimy małe bułeczki czas pieczenia ulegnie skróceniu, musimy obserwować nasze bułeczki, jeśli ładnie zbrązowieją, oznacza to, że są gotowe). Gorące studzimy na kratce od piekarnika.

W wersji z termomixem:

Jeśli nie mamy cukru pudru, zróbmy go sami, wsypujemy do termomixa 100g cukru i mielimy miksując przez 15s/obroty 10. Dodajemy mleko (nie musi być ciepłe, bo i tak je będziemy podgrzewać) i wkruszamy drożdże, miksujemy 2min/37stopni/obr.2, odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3minuty/interwał. Na około 2 minuty przed końcem wyrabiania ciasta, przez otwór w pokrywie, wlewamy stopniowo rozpuszczone masło. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Print Friendly, PDF & Email