Soczysta pierś z kurczaka pod marchewkową kołderką

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka (750 g)

2 łyżeczki słodkiej papryki

¼ płaskiej łyżeczki pieprzu

1,5 łyżeczki soli (12 g)

Marchewkowa kołderka:

2 marchewki (200 g)

2 łyżki majonezu (40 g)

¼ łyżeczki soli (2 g)

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich błonek oraz fragmentów kości. Każdą pierś dzielimy wzdłuż na 3 części, które lekko rozbijamy tłuczkiem, piersi przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Przyprawione piersi układamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20 cm x 30 cm. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Marchewkę myjemy, obieramy skórkę i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Marchewkę mieszamy z majonezem, solą i pieprzem, rozkładamy równomiernie na kurczaku. Pieczemy bez przykrycia przez 25 minut.

Print Friendly, PDF & Email