Surówka colesław idealna do dań z grilla

Składniki na 5 porcji:

½ małej główki białej kapusty (ok. 750 g)

1 mała marchewka (55 g)

¼ cebuli (50 g)

¼ szklanki majonezu (85 g)

3 łyżki mleka (45 g)

1 łyżka soku z cytryny (5 g)

1 łyżka cukru pudru (10 g)

½ łyżeczki soli (5 g)

szczypta pieprzu

¾ łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnego (ok. 5 g)

Wykonanie:

Kapustę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy głąb i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tej samej tarce co kapustę. Cebulę możemy pokroić w bardzo drobniutką kostkę lub również zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa mieszamy ze sobą, solimy i chwilkę ugniatamy dłońmi. Następnie przygotowujemy sos: w miseczce umieszczamy majonez, mleko, sok z cytryny, cukier puder, pieprz oraz ocet, łączymy przy pomocy widelca, do momentu, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Otrzymany sos wlewamy do naszych warzyw i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny po to, aby wszystkie smaki ładnie się „przegryzły”.

Print Friendly, PDF & Email