Surówka z kapusty pekińskiej

surówka z kapusty pekińskiej

Składniki na 3 porcje:

½ główki kapusty pekińskiej (ok. 200g)

1 marchewka

¼ białej części pora (ok. 40g)

¼ – ½ jabłka (ok 60-100g)

35g oliwy z oliwek lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (2,5 łyżki)

1-2 łyżeczki octu winnego

1 łyżeczka cukru lub miodu

1 płaska łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

1-2 łyżeczki octu winnego

2 łyżeczki suszonego lubczyku lub dwie łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki

Wykonanie:

Kapustę pekińską kroimy na pół, a następnie na bardzo drobne paseczki. Pora również kroimy na połowę, a połówki w bardzo drobniutkie paski. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do pora i kapusty. Jabłko kroimy w drobniutką kosteczkę (jeśli chcemy mieć słodszą surówkę, dodajemy więcej jabłka ok. 100g), łączymy z kapustą. W drugiej miseczce, dokładnie mieszając, łączymy ze sobą oliwę, ocet winny, miód, sól, pieprz oraz lubczyk lub natkę pietruszkę. Otrzymany sos wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.

Print Friendly, PDF & Email