Świąteczna marysieńka

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

7 jajek

1 szklanka cukru (220 g)

2 łyżki kakao (50 g)

5 pełnych łyżek mąki (140 g)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)

Orzechowa beza:

250 g orzechów włoskich

5 białek

niepełna szklanka cukru (200 g)

1,5 łyżki miodu (20 g)

1 łyżka mąki ziemniaczanej (12 g)

1 łyżka mąki pszennej (12 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)

Krem:

½ litra mleka

4 łyżeczki cukru waniliowy (15 g)

5 żółtek

niepełna szklanka cukru (200 g)

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)

250 g miękkiego masła

Poncz:

pół szklanki kawy

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

2/5 szklanki śmietanki 30% (100 ml, 100 g)

Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Białka ubijamy, na najwyższych obrotach miksera, na sztywną pianę, wsypujemy cukier, ubijamy, aż otrzymamy gęstą lśniącą pianę, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do miski przesiewamy obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do puszystej masy jajecznej, mieszamy całość łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 23 cm x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut. Wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.

Orzechowa beza:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Orzechy drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż otrzymamy gęstą, lśniącą pianę, wsypujemy orzechy z resztą składników, całość mieszamy szpatułką lub łyżką, przelewamy bezę do blaszki i pieczemy przez 30-40 minut.

Krem:

Żółtka ucieramy z cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pół szklanki mleka, ponownie ucieramy do połączenia się składników. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wyłączamy gaz, wlewamy masę żółtkową, mieszamy, włączamy gaz (mały ogień), ciągle mieszając łyżką lub trzepaczką zagotowujemy całość, gotujemy do momentu otrzymania gęstego waniliowego budyniu. Budyń chłodzimy (na powierzchni budyniu umieszczamy folię spożywczą, żeby nie powstał nam na nim nieestetyczny kożuch). Miękkie masło ucieramy mikserem do białości, do masła stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Polewa czekoladowa:

W garnuszku podgrzewamy słodką śmietankę, wyłączamy gaz, do gorącej śmietanki wrzucamy połamaną czekoladę, całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści

Składanie ciasta:

W blaszce umieszczamy połowę kakaowego ciasta, ciasto nasączamy kawą, rozsmarowujemy połowę waniliowego kremu, na kremie umieszczamy orzechową bezę, na bezie rozsmarowujemy drugą część kremu, przykrywamy drugą częścią kakaowego biszkoptu, biszkopt nasączamy kawą, na wierzchu ciasta rozprowadzamy polewę czekoladową.

Uwagi:

  • do kremu możemy dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii;
  • ciasto możemy posypać drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
Print Friendly, PDF & Email