Świąteczne pierniczki

Składniki:

2 jajka

4,5 łyżki masła (70 g)

3 łyżki miodu (65 g) – u Agaty spadziowy

1-1,5 łyżki przyprawy do piernika (12-18g)

1 łyżka kakao (8 g)

1 łyżeczka sody (10 g)

½ szklanki cukru pudru (80 g)

trochę więcej niż 2,5 szklanki mąki pszennej (450 g)

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce, studzimy. W misce łączymy z sobą suche składniki, czyli: mąkę pszenną przesianą przez sitko, cukier puder, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, następnie dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, miód oraz jajka, całość mieszamy łyżką lub widelcem, po czym zagniatamy ciasto rękoma (ciasto możemy również zagnieść na stolnicy). Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące i dosyć wilgotne, ciasto umieszczamy w foliowym woreczku i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Połowę schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, tylko lekko oprószonej mąką, na placek o grubości około 4-5 mm. Następnie dowolnymi foremkami wycinamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka przez około 12 minut (jeśli zrobimy cieńsze pierniczki skróćmy czas pieczenia do 10 minut).

Jeśli preferujemy słodsze ciastka, zwiększmy ilość cukru pudru do np. 100 g (3/5 szklanki); miód, który dodajemy do ciastek musi być płynny (do przygotowania pierniczków nie używajmy miodu sztucznego).

Print Friendly, PDF & Email