Tiramisu w pucharkach

Składniki:

serek mascarpone (250 g)

4 jajka

4 łyżki cukru (ok. 50 g)

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 filiżanka mocnej kawy (może być z ekspresu, parzona lub rozpuszczalna)

4 łyżki alkoholu (whiskey, amaretto lub po prostu spirytusu)

podłużne biszkopty (4 na jedną porcję)

kakao do oprószenia deserków

Wykonanie

Jajka dokładnie myjemy, następnie przelewamy bardzo gorącą, prawie wrzącą wodą, wycieramy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, białą masę. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy tylko chwilkę, do momentu, aż składniki ładnie się połączą, pod koniec ubijania dolewamy ekstrakt waniliowy. W oddzielnym naczyniu, na najwyższych obrotach miksera, ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie, mieszając łyżką lub drewnianą szpatułką, stopniowo dodajemy pianę z białek i łączymy ją z masą serową. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Dwa podłużne biszkopty porządnie moczymy w mieszance kawy z alkoholem. Nasączone biszkopty dzielimy na kawałki i układamy na dnie pucharka, na biszkopty wykładamy porcję kremu, następnie kolejne dwa nasączone biszkopty i kolejna porcja kremu, całość oprószamy przesianym przez sitko kakao.

Z podanego przepisu wyjdzie około 4-6 deserów, wszystko zależy od tego jak dużo masy serowej będziemy umieszczać na biszkoptach.

Print Friendly, PDF & Email