Truskawkowe smoothie

Składniki:

250g truskawek (ok. 16 sztuk średniej wielkości)

1 banan (waga po obraniu 90 g)

1 jogurt naturalny (140 g)

3 łyżki mleka (45 g)

3 łyżeczki płynnego miodu (24 g)

opcjonalnie 5 kostek lodu (35 g)

kilka plasterków banan i truskawek do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki umieszczamy na sitku i dokładnie przepłukujemy zimną wodą, potrząsamy sitem w celu usunięcia jak największej ilości wody, usuwamy szypułki, wrzucamy truskawki do misy malaksera. Dodajemy banana, jogurt, mleko oraz płynny miód, całość dokładnie blendujemy (jeśli robimy smoothie z lodem, w misie malaksera umieszczamy najpierw sam lód, dokładnie rozdrabniamy, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie blendujemy). Gotowe smoothie przelewamy do szklanek i dekorujemy plasterkami banana oraz truskawek.

W wersji z termomixem:

W naczyniu umieszczamy lód, miksujemy 5s/ obr.10, dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy 20s/obr.10

Print Friendly, PDF & Email