Ciasto z brzoskwiniami i płatkami migdałowymi

Składniki:

4 jajka

¾ kostki miękkiego masła lub pokrojonego na mniejsze części i podgrzanego w mikrofali przez 40 sekund (150 g)

małe opakowanie cukru waniliowego (8 g)

mniej niż ¾ szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego (150 g)

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (17 g)

1,5 szklanki mąki pszennej (240 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

5-6 połówek brzoskwiń pokrojonych na mniejsze części

2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20 g)

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty, dodajemy masło, ponownie dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty miksera do minimum, wsypujemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wlewamy do tortownicy, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut , do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email