Ucierane ciasto z owocami

Składniki:

1 kostka miękkiego masła (200 g)

Szczypta soli

¾ szklanki cukru (160 g)

4 duże jajka

1 i 1/5 szklanki mąki pszennej (200 g)

3,5 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

600 g dowolnych owoców (np. truskawki) plus 1,5 łyżki mąki pszennej (16 g)

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Owoce myjemy, pozbawiamy nadmiaru wody, dodajemy 1,5 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni. Obie mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Miękkie masło ucieramy, na najwyższych obrotach miksera, do momentu, aż otrzymamy jasną, puszystą masę, dodajemy sól, stopniowo zaczynamy wsypywać cukier, nie przerywając ucierania, następnie wbijamy po jednym jajku, nadal miksując. Wyłączamy mikser w momencie, kiedy masa będzie już jednolita i ładnie napowietrzona, dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy już tylko szpatułką, aż składniki się połączą. Gotową masę przekładamy do formy o wymiarach 20 cm x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy, ściśle obok siebie przygotowane owoce. Pieczemy ciasto przez około 45 minut, po upieczeniu otwieramy lekko drzwiczki piekarnika, pozostawiamy nasze ciasto w piekarniku jeszcze przez 10-15 minut w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

– wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową;

– jeśli chcemy upiec ciasto w tradycyjnej dużej blaszce, podwójmy ilość składników, konieczne może się również okazać nieznaczne wydłużenie czasu pieczenia;

– powyższe ciasto można przygotować także w wersji z kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

Niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)

½ kostki chłodnego masła (100 g)

1/3 szklanki cukru pudru (50 g)

Składniki na kruszonkę umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem, kiedy wstępnie się połączą rozcieramy je między palcami tworząc kruszonkę. Kruszonkę rozprowadzamy równomiernie po powierzchni owoców.

Print Friendly, PDF & Email