Uszka z pieczarkami i cebulką

Składniki na ciasto:

3,5 szklanki mąki pszennej (600 g)

1,5 szklanki gorącej wody (1500g=1500 ml)

2 łyżki oleju (30 g)

1 żółtko

½ łyżeczki soli (5 g)

Składniki na farsz:

1 kg pieczarek

2 cebule (300 g)

2 łyżki oleju (30 g)

szczypta pieprzu

½ łyżeczki soli (5 g)

Wykonanie:

Pracę zaczynamy od przygotowania farszu: cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, pieczarki oczyszczamy przy pomocy szczotki lub obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu do miękkości, przekładamy do miski, na patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy, mieszając, kilka minut, aż pieczarki puszczą sok, przekładamy pieczarki na sitko i dokładnie wyciskamy, aby pozbyć się jak najwięcej wody, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy odciśnięte pieczarki i ponownie przesmażamy. Usmażone pieczarki łączymy z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, żółtko i sól, mieszamy łyżką, stopniowo, ciągle mieszając (najlepiej ręką) zaczynamy dolewać gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto rękoma kilka minut, aż stanie się odpowiednie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Kawałek wyrobionego ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na cienki placek, w którym wycinamy kółka o średnicy 7cm (możemy wyciąć mniejsze kółka, nasze uszka będą wówczas mniejsze). Na środku każdego kółeczka umieszczamy niecałą łyżeczkę nadzienia i zlepiamy pierożek, końce pierożka zawijamy wokół palca i sklejamy ze sobą, tworząc uszko. W garnku zagotowujemy dużą ilość wody, którą obficie solimy, na gotującą się wodę wrzucamy porcję uszek, mieszamy, zagotowujemy na średnim ogniu, gotujemy 3-4 minuty (bez przykrycia), od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię.

Uwagi: z podanej porcji wychodzi około 70 uszek; ciasto pierogowe należy zawsze trzymać przykryte ściereczką żeby nie wysychało.

Print Friendly, PDF & Email