Wegetariańska zupa szczawiowa

Składniki na 4 porcje:

1 marchewka (ok. 100 g)

¼ selera (ok. 50 g)

½ dużej pietruszki (ok. 60 g)

5 małych ziemniaczków (ok 350 g)

175 g szczawiu ze słoiczka (pół słoiczka) lub szczawiu świeżego

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g)

1 łyżka masła (14 g)

5 szklanek wody (1250 g)

Jeśli wolimy bardziej rozcieńczone zupki, użyjmy 6 szklanek wody (1500 g).

7 łyżek śmietany 18 % (100 g)

4 jajka

Wykonanie:

Marchewkę, seler oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy warzywa, mieszamy, przesmażamy warzywa na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 2-3 minuty. Podsmażone warzywa zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, mieszamy, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę oraz gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy szczaw: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i podsmażamy 1-2 minuty, na średnim ogniu (jeśli używamy świeżego szczawiu, musimy go najpierw dokładnie umyć, pozbawić nadmiaru wody, odciąć ogonki, a listki drobniutko posiekać i dopiero w takiej postaci smażyć). Po upływie 15 minut, dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki, zagotowujemy i kontynuujemy gotowanie przez następne 15 minut. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażony szczaw, sól oraz pieprz. Wyłączamy gaz, śmietanę hartujemy, dolewając do niej kilka łyżek gorącej zupy, tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy, mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy naszą zupkę z jajkiem pokrojonym w kostkę lub na połówki. Jeśli wolimy bardziej rozcieńczone zupki użyjmy 6 szklanek wody (1500g).

Print Friendly, PDF & Email