Zielony koktajl szpinakowo-owocowy

Składniki na jedną porcję:

2 garści szpinaku (100 g)

1 dojrzały banan (ok 90 g)

120 ml soku pomarańczowego

3/4 – 1 łyżeczka miodu (6-10 g)

Wykonanie:

Jeśli do koktajlu używamy dużych liści szpinaku, to w takim przypadku najlepiej pozbawić ich ogonków, odcinając je np. przy pomocy nożyczek kuchennych, w przypadku szpinaku baby ten etap pomijamy. Szpinak dokładnie myjemy, na durszlaku pod bieżącą wodą, otrzepujemy, aby pozbyć się jej nadmiaru. Do szpinaku dodajemy pokrojonego banana, miód (jeśli wolimy słodsze koktajle, dodajmy więcej miodu, jeśli mniej słodkie, zmniejszmy jego ilość), wlewamy sok pomarańczowy, całość bardzo dokładnie blendujemy. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce, w obu przypadkach smakuje znakomicie.

Print Friendly, PDF & Email