Zimowy piernik w polewie czekoladowej

Do upieczenia zimowego piernika zamiast białego cukru używamy cukru trzcinowego i miodu, dzięki temu ciasto jest zdrowsze i aromatyczne.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (320 g)

pół kostki masła (100 g)

1 szklanka mleka (250 g=250 ml)

3/5 szklanki cukru trzcinowego lub cukru zwykłego (150 g)

2 jajka

3 łyżki płynnego miodu (ok. 60 g)

3 łyżki powideł śliwkowych (ok. 80g)

1 łyżka kakao (10g)

2 łyżeczki sody (8-10g)

2 łyżeczki przyprawy do piernika (15-20g)

 

Dodatkowo:

ok 200 g powideł śliwkowych do przełożenia piernika

drobno posiekane orzechy (kilka sztuk)

Składniki na polewę:

1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

2 łyżeczki masła (20 g)

2 łyżki mleka (20 g)

 

Wykonanie:

W małym garnku umieszczamy: masło, miód, powidła, kakao  oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy, na niewielkim ogniu, tylko do rozpuszczenia się wszystkich składników (nie zagotowujemy), otrzymaną masę odstawiamy do wystudzenia. W drugim garnuszku umieszczamy cukier oraz szklankę mleka, podgrzewamy całość, ciągle mieszając (nie zagotowujemy), odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajka, wystudzone mleko oraz przestudzoną masę kakaową, miksujemy całość na najniższych obrotach miksera, jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto umieszczamy w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u Agaty o wymiarach 27cmx8cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut (pod koniec pieczenia wbijamy w nasze ciasto drewniany patyczek, jeśli będzie suchy kończymy pieczenie po 45 minutach, jeśli będzie jeszcze wilgotny dopiekamy kolejne 10 minut). Po upieczeniu piernika, lekko uchylamy jego drzwiczki i pozostawiamy nasze ciasto w piekarniku jeszcze przez około 10 minut. Lekko przestudzone ciasto wyciągamy z formy i studzimy. Wystudzony piernik kroimy wzdłuż na 3 części i przekładamy powidłami, z wierzchu polewamy ciasto polewą czekoladową (składniki polewy umieszczamy w małym rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu), piernik posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

Print Friendly, PDF & Email