Zupa ogórkowa

Składniki:

1 udko z kurczaka

2 litry wody

1 średnia marchew (ok. 110g)

mała pietruszka (ok. 50g)

kawałek selera (ok. 50g)

¼ białej części pora (ok. 50g)

4 średnie ziemniaczki (ok. 350g)

5 średnich ogórków kiszonych (ok. 150-200g)

½ szklanki soku z kiszonych ogórków

1-1,5 łyżeczki soli

1/5 łyżeczki pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek czarnego pieprzu

2-3 liście laurowe

3 łyżki masła (ok. 40g)

1 łyżka oleju rzepakowego

100ml śmietany, najlepiej 30% (ok. 100g)

1 łyżka świeżego lub mrożonego koperku

Wykonanie:

Udko myjemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy łyżką szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, na patelni podgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju, przesmażamy warzywa przez około 2 minuty. Por kroimy w drobne piórka, również przesmażamy, na małym ogniu, na łyżce masła, przez mniej więcej 1,5 minuty. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i również przesmażamy na łyżce masła. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Do podgotowanego udka, po upływie 40 minut, dodajemy marchewkę z pietruszką z selerem oraz 1-1,5 łyżeczki soli, zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy 10 minut, następnie do zupy dodajemy ogórki i kontynuujemy gotowanie przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy wodę z ogórków oraz dodajemy podsmażony por, doprawiamy pieprzem oraz koperkiem i wyłączamy gaz. Z zupy wyciągamy udko. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy (jeśli używamy śmietankę 30%, możemy ją wlać bezpośrednio do zupy, bez wcześniejszego hartowania), wlewamy do zupy i mieszamy. Udko, kroimy na drobne kawałki, dodajemy do zupy.

Print Friendly, PDF & Email