Zupa porowa z ziemniakami i grzankami

Składniki na 4-5 porcji:

1 duży por (250 g białej części pora)

1 kostka ekologicznego wywaru warzywnego bez dodatku oleju palmowego

3 szklanki wody (750 ml)

4 średniej wielkości ziemniaki (500 g)

½ cebuli (80 g)

2 łyżki masła (28 g)

1 szklanka mleka (250 g)

1 i ½ łyżeczki soli (10 g)

duża szczypta pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypiorek

ostry ser typu cheddar (ok. 40g)

4 kromki białego chleba lub chleba typu graham

4 łyżki oleju rzepakowego (40g)

Wykonanie:

Pora dokładnie myjemy, odcinamy jego zieloną część (opcjonalnie można zostawić dwu centymetrowy fragment zielonej części), kroimy na pół, a następnie w drobne plasterki. Pokrojonego pora umieszczamy w garnku, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy kostkę warzywną, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kostki, zagotowujemy, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy przez 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w drugim garnku, zalewamy szklanką zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 10 minut, ugotowane ziemniaki odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, do momentu, aż cebulka całkowicie zmięknie. Ugotowany por dokładnie blendujemy. Do utartego pora dodajemy ziemniaki, podsmażoną cebulę, łyżkę masła, wlewamy mleko oraz doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z gazu. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczywo i smażymy grzanki na dosyć dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią (około kilku minut). Szczypiorek kroimy w cieniutkie plasterki, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zupę przekładamy do miseczki, posypujemy grzankami, serem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Print Friendly, PDF & Email