Zupa z zielonego groszku

Składniki:

1,5 litra wywaru warzywnego, bulionu lub 1,5 kostki ekologicznego bulionu warzywnego o obniżonej zawartości soli rozpuszczonej w 1,5 litra gorącej wody

1,5 marchewki (ok. 130 g)

kawałek selera (ok. 55 g)

kawałek pora (ok. 100 g)

½ dużej cebuli (ok.70 g)

3 średniej wielkości ziemniaki (ok 300-340 g)

opakowanie mrożonego groszku

3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30 g)

½ łyżeczki soli

¼ płaskiej łyżeczki pieprzu

szczypiorek do posypania zupy

Wykonanie:

Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy, aż lekko się zeszkli, wsypujemy pół opakowania mrożonego groszku oraz wlewamy pół szklanki gorącego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minuty, lekko studzimy i blendujemy. Do garnka wlewamy pozostały bulion, wsypujemy marchewkę pokrojoną w półplasterki, por pokrojony w półksiężyce oraz seler starty na tarce o dużych oczkach, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pozostałe pół opakowania mrożonego groszku, ponownie zagotowujemy i gotujemy przez kolejne 15 minut. Po upływie 15 minut dodajemy zblendowany groszek, pieprz oraz jeśli jest to konieczne doprawiamy zupę solą. Serwujemy gorącą zupę posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Print Friendly, PDF & Email